Pancakes egzotyczne
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki jasnego brązowego cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 nieduży banan, pokrojony na plasterki
- 150 g ananasów (mniej więcej 4 krążki), pokrojone na mniejsze kawałki
Przygotowanie:
Do naczynia wsypać mąkę, cukier, proszek, sodę, cynamon, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko,
maślankę, skórkę z cytryny, olej, wmieszać pokrojone banany i kawałki ananasów. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać.
Smażyć na nieprzywierającej patelni (na minimalnej ilości oleju). Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni
pancakes'a pokażą się pęcherzyki powietrza, smażyć do koloru brązowego.
Podawać gorące z syropem klonowym, miodem lub jak lubicie.