Ajzedoeg lubię placki

Kontakt




Zobacz nas na YouTube






Przepis na placki z tartej cukinii

Składniki (2-3 porcje):
Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski ze szczyptą soli, a następnie wymieszać z roztrzepanym jajkiem. Ciągle miszając, stopniowo wlewać mleko, aż do uzusykania gładkiego ciasta. Zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek. Nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki z jednej strony przez 2-3 minuty na średnio małym ogniu.
Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Smażyć kolejną partię podobnie jak powyżej.

Podawać z sosem pomidorowym lub tzatzikami.
Idealne jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań głównych.

ajzedoeg lubię placki z cukinii

ajzedoeg lubię placki

Google+ ©2014 GiK PG